O.E.I.A.A. 30 Jaar

Tekst: Frans van der Geest

Zoals zo vaak ontstond ook dit laat in de nacht (of vroeg in de ochtend zo je wilt) aan de bar in Catena. Ochtend van 24 maart 1988.

Drie ouderejaars (Frans van der Geest, Arthur Sloos, Martin Bush Welsh), toen al jaren lid, keurig in pak. Pak en stropdas, ach: het waren de jaren 80, andere tijden op Catena. En inderdaad ‘OUDerejaars’, de term zegt het al, we waren midden en zelfs eind twintig. En dat realiseerden we ons ook: dat we oude lullen waren op een studentenvereniging!

Nu was Catena in die tijd bezig zich te herstellen van de verschrikkelijke vroege jaren 80; jaren waarin we zo’n 60 leden hadden waarvan 30 misschien regelmatig kwamen. Maar het ging goed met Catena, en er waren volop ideeën voor de toekomst!

Catena kende (terecht!) geen ‘jaarclubs’ of ‘disputen’, we hadden ‘Commissies’. Commissies organiseerden dingen voor de vereniging (denk aan feesten, films, schrijvers) en de bekendste was wel de DAC, Donderdag Avond Commissie. Wij, de oude lullen aan de bar, waren allen lid van het DAC geweest ergens tijdens ons verenigingsleven.

Maar nu werd er vanuit het bestuur iets nieuws geprobeerd (leden binden aan de vereniging!) in de vorm van wat werd genoemd ‘Genootschappen’. Want de term Dispuut, het was nog steeds een brug te ver. Helaas liep het niet echt storm, er was nog geen Genootschap in oprichting, dus vonden wij oude mannen dat wij dat dan maar als eersten moesten gaan doen.

Dat betekende zoeken naar een naam voor ons Genootschap. Ik zal de vele rete-flauwe namen hier niet herhalen, maar we kwamen uit op een naam die je uit moest spreken als ‘Oe, jaaa!’. Wij vonden dat dat wel een kreet was die mensen zouden slaken bij het zien van ons leuke aantrekkelijke oudere mannen 😉

De naam werd een acroniem (of afko zo je wilt): OEIAA: Ouder, Ervaren, Intelligent, Aantrekkelijke & Arrogant.

De laatste A, voor Arrogant, leek ons voldoende om de tongue-in-cheek van de naam te benadrukken!
Logo’tje maken, poster in elkaar flansen.

En zo werd OEIAA het allereerste genootschap van Catena! De Zwarte Weduwe als vrouwelijke tegenhangster volgde al snel, maar de titel ‘Allereerste Genootschap Van Catena’ kon ons niet meer ontgaan.

Wat deed het Genootschap OEIAA? Na, vooral borrelen en (bestuurs)borrels van andere verenigingen aflopen eigenlijk. Met badges van OEIAA op natuurlijk. Fun!

Later (jaren 90) werd het met elkaar een weekend weg, stappen: Den Bosch, Maastricht. Groningen.

We waren exclusief. Geen nieuwe leden mogelijk (sorry Richard, Sander) en we maakten vooral veel reclame met posters voor onze borrels. Bedenk dat het DTP-tijdperk eind jaren 80/ begin jaren 90 nog niet was weggelegd voor de meesten!

Ergens eind jaren 90, begin 2000 hebben we ooit het stokje overgedragen aan opvolgers zoals Guus en Guido, maar we vonden dat deze de letters waaruit onze naam bestond niet waarmaakten (nou, vooruit: de A van Arrogant misschien). We waren studentikoos genoeg om ons Genootschap terug te nemen, met nu de toevoeging ‘TOG’: The Original Gang!

Uiteindelijk bleven we met z’n drieën over na al die jaren. Sowieso al vrienden, dus de vorm van Genootschap is niet echt nodig, maar nog steeds elk jaar rond 24 maart is het borrelen en dineren.

En dit jaar, 2018 vieren we ons zesde lustrum: 30 jaar OEIAA. Wow…